Historija parfema

Parfem je star hiljadama godina, s dokazima o prvim parfemima koji datiraju iz drevnog Egipta, Mezopotamije i Kipra. Engleska riječ “parfem” dolazi od latinskog “per fume”, što znači “kroz dim”.

Parfem u svijetu

Drevni Egipćani su prvi ugradili parfem u svoju kulturu, a slijedili su ih drevni Kinezi, Hindusi, Izraelci, Kartaginjani, Arapi, Grci i Rimljani. Najstarije parfeme otkrili su arheolozi na Kipru. Imali su više od 4.000 godina. Klinasta tabla iz Mezopotamije, stara više od 3000 godina, identifikuje ženu po imenu Tapputi kao prvog snimljenog proizvođača parfema. Ali parfemi su se u to vrijeme mogli naći i u Indiji.
Historija parfema
Najranija upotreba bočica parfema je egipatska i datira oko 1000. pne. Egipćani su izmislili staklo, a bočice s parfemima bile su jedna od prvih uobičajenih upotreba stakla. Perzijski i arapski hemičari pomogli su u šifriranju proizvodnje parfema i njegove upotrebe raširene po cijelom svijetu klasične antike. Uspon kršćanstva, međutim, zabilježio je pad upotrebe parfema za veći dio mračnog vijeka. U to je vrijeme muslimanski svijet održavao tradiciju parfema – i pomogao je pokrenuti njegovo oživljavanje s početkom međunarodne trgovine. U 16. stoljeću popularnost parfema eksplodirala je u Francuskoj, posebno među višim slojevima i plemićima. Uz pomoć „parfemskog dvora“, dvora Luja XV, sve je dobilo parfem: namještaj, rukavice i druga odjeća. Izum Kelnske vode iz 18. vijeka pomogao je da parfemska industrija i dalje raste.

Najstarija zabilježena upotreba parfema

Jedna od najstarijih upotreba parfema dolazi od sagorijevanja tamjana i aromatičnog bilja za vjerske službe, često aromatičnih guma, tamjana i smirne sakupljenih sa drveća. Međutim, nije trebalo dugo da ljudi otkriju romantični potencijal parfema, a korišten je i za zavođenje i kao priprema za vođenje ljubavi.
Historija parfema
Dolaskom kolonjske vode, Francuska iz 18. vijeka počela je koristiti parfeme za široke svrhe. Koristili su ga u vodi za kupanje, u oblogama i klistirima, konzumirali su ga u vinu ili podlijevali šećernom grumenom. Posjetite našu web stranicu.

Posljednji članci