Kako se proizvode parfemi?

Da li ste se ikada zapitali kako se proizvode parfemi? Od čega? U nastavku ovog teksta saznajte sve o proizvodnji parfema i provjerama koje se vrše prije nego se parfem stavi u prodaju.

Proces proizvodnje parfema

Izrada parfema uključuje prikupljanje sastojaka, vađenje ulja, miješanje, starenje i kontrolu kvaliteta. Gotovo kao fino vino, puno rada i vremena odlazi na proizvodnju parfema. Ono što je posebno zanimljivo je da mnoge metode iz davnina danas koriste popularne marke parfema. Naravno, tehnike i smjese su usavršili i usavršili znanstvenici i drugi stručnjaci, ali neki su postupci vrlo slični njihovim ranim kolegama.

Sastojci koji se koriste za izradu parfema

Mnogi parfemi nastaju ekstrakcijom mirisnog ulja iz prirodnih sastojaka. Ovi sastojci mogu uključivati ​​razne biljke, voće, šumu, pa čak i životinjske izlučevine. Ostali izvori poput alkohola, ugljena, katrana i petrokemije mogu se koristiti tokom proizvodnog procesa. Za mirise koji se ne javljaju u prirodi ili ne proizvode esencijalna ulja, za oponašanje mirisa koriste se sintetičke hemikalije. Mnogi popularni mirisi koji se teško mogu naći spadaju u ovu kategoriju, pa je vjerojatno da vaš omiljeni parfem koristi barem neke sintetičke mirise.

Metode ekstrakcije

Da bi se stvorili parfem ili kolonjska voda, iz prirodnih sastojaka moraju se vaditi ulja. Ekstrakcija esencijalnog ulja može se izvršiti na nekoliko načina: ulja se mogu dobiti ekstrakcijom otapala, destilacijom vodenom parom, ekspresijom, ispuštanjem zraka (postupak istiskivanja ulja) ili maceracijom.

Ekstrakcija otapala

Ova metoda se izvodi stavljanjem biljaka u velike rotirajuće bubnjeve. Potom se biljke prekriju naftnim eterom ili benzenom. Dijelovi biljke na kraju se rastvaraju u bilo kojem otapalu koji se koristi, ostavljajući voštanu tvar koja sadrži ulja. Zatim se ova supstanca stavi u etilni alkohol. Ulje se rastvara u alkoholu, koji se zatim sagorijeva, ostavljajući visoko koncentrirano parfemsko ulje.

Parna destilacija

Destilacijom vodenom parom prirodni materijali se stavljaju u mirovanje. Materijali miruju dok ne budu izvađeni. Rezultirajuća supstanca se zatim prolazi kroz epruvete, gdje se ohladi, a zatim ukapljuje. Pored parenja, ulja se mogu ekstrahirati i iz biljnih materijala ključanjem u vodi.
Kako se proizvode parfemi

Ekstrakcija

Kao jedan od najstarijih oblika ekstrakcije, metoda izražavanja je prilično jednostavna. Ovaj postupak, koji se često koristi za ekstrakciju limunskih ulja, uključuje prešanje biljke, bilo mehanički ili ručno, sve dok se sva ulja ne ekstrahiraju.

Enfleurage

U procesu enfleurage, veliki stakleni listovi premazuju se mašću i preko njih se raširi cvijeće ili drugi biljni materijal. Staklene ploče se zatim postavljaju u slojeve između drvenih okvira. Cvjetovi se zatim ručno premještaju i zamjenjuju sve dok mast ne bude u stanju da upije miris.

Maceracija

Proces maceracije sličan je ispuštanju, međutim zagrijane masti se koriste za upijanje mirisa, za razliku od masti. Masti se zatim moraju rastvoriti u alkoholu kako bi se mogla dobiti esencijalna ulja.

Spajanje sastojaka

Proces stvaranja mirisa započinje nakon što se esencijalna ulja ekstrahiraju i sakupe. Nakon što su odabrani svi sastojci, potrebno ih je pomiješati. Ulja se miješaju prema formuli koju je unaprijed odredio majstor u industriji parfema, a često se naziva i “nos”. U našem slučaju u parfumeriji to bi bili Dom i Julie. Mnoge od ovih formula pažljivo su nastajale tokom nekoliko godina i često uključuju stotine različitih sastojaka. Kao što smo već spomenuli, neki sastojci parfema potiču iz biljaka, a neki su životinjskih proizvoda. Na primjer, ricinus dolazi od dabrova, mošus od mužjaka jelena i ambra od kita sjemenki. Životinjske supstance često se koriste kao fiksatori koji omogućavaju parfemu da polako isparava i duže emitira mirise.
Kako se proizvode parfemi
Ostali fiksatori uključuju katran, mahovinu, smole ili sintetičke hemikalije. Alkohol i ponekad voda koriste se za razrjeđivanje sastojaka u parfemima. Odnos alkohola i mirisa određuje snagu i vrijednost parfema. Što je više esencijalnog ulja, to je parfem jači (i skuplji). Parfemska voda imat će nižu koncentraciju alkohola, dok će tjelesni parfemi imati mnogo veću koncentraciju alkohola.

Proces starenja

Kvalitetni i čisti parfemi često odležavaju mjesecima ili potencijalno godinama nakon miješanja mirisa. To se radi kako bi se osiguralo da je stvoren odgovarajući miris. Starenje omogućava da se različiti mirisi ili note zaista sjedine. Parfemi se sastoje od gornjih nota koje tijelu daju miris kao i donjih nota koje stvaraju trajni miris.

Kontrola kvaliteta

Kontrola kvaliteta je vitalni aspekt procesa proizvodnje parfema. Osigurava da gotovi parfemi ne sadrže štetne ili neželjene proizvode, od kojih neki mogu biti i zabranjeni. Na ovaj način zaštićena je reputacija marke, i što je još važnije javno zdravlje. Prirodne sastojke može biti teško ubrati, a neki parfemi koriste prirodna životinjska ulja koja također mogu biti problematična za prikupljanje. Sintetički parfem omogućio je parfimerima da lakše kreiraju svoje mirise i zahtijevaju manje kontrole kvalitete. Posjetite našu web stranicu.

Posljednji članci